Trape de fum
Solutii complete pentru desfumare – trape de fum
Solutii complete pentru desfumare – trape de fum
KADRA – Trape de fum din 1993
KADRA – Trape de fum din 1993
Detalii tehnice si principii de functionare
Trapele de fum comercializate de KADRA, cu rol de evacuare a fumului si a caldurii, sunt realizate conform normativelor europene EN 12101 – 2, cu marcaj CE. Sunt concepute ca sisteme de protectie a oamenilor, bunurilor si a cladirilor in caz de incendiu, ce permit o interventie facila si eficienta in caz de stingere a incendiilor. Acestea trebuie sa fie echipate cu o comanda de deschidere de la distanta care poate fi manuala, pneumatica sau automata, cu senzor de fum si caldura.
Trapele de fum realizeaza evacuarea naturala a fumului prin guri de evacuare a fumului si gazelor fierbinti configurate si dotate conform normativelor in vigoare. Trapele de fum pot inlocui ferestrele de desfumare din fatada, gurile de evacuarea a fumului si prezinta avanatjul ca acestea pot oferi si iluminarea zenitala. Trapele de fum se preteaza pentru toate tipurile de constructii, putand fi perfect integrate in arhitectura cladirilor.
Aplicatii trape de fum – rezidential
Trapele de fum sunt o solutie eficienta si pentru domeniul rezidential. Se utilizeaza cu precadere pentru evacuarea fumului din casa scarii la cladirile de locuinte, facilitand astfel evacuarea oamenilor in caz de incendiu.
Normativul in vigoare precizeaza ca desfumarea naturala prin trape de fum a unei case de scara de tip inchis se va realiza prin deschiderea unei trape de fum in suprafata de 5% din aria casei de scara ce se va masura la nivelul cel mai mare exceptand parterul, dar imperativ, nu mai mica de 1 metru patrat.
Aplicatii trape de fum – comercial
O serie de aplicatii ale trapelor de fum au fost realizate si pentru depozite si spatii de vanzare.
Aplicatii trape de fum – industrial
Trapele de fum sunt solutia cea mai buna pentru asigurarea protectiei la fum, a ventilatiei si a accesului pe acoperis pentru cladirile industriale. Avand costuri de montaj si mentenanta reduse, rezistenta ridicata si oferind solutia la 3 probleme (protectie la fum, ventilatie, acces) acestea sunt prescrise in majoritatea proiectelor industriale.
Respectarea Normativului European EN 12101 – 2, trapele oferite de noi sunt agreate de IGSU (Inspectoratul General Pentru Situatii de Urgenta), institutia responsabila de avizare si autorizare privind securitatea la incendiu si protectia civila.
Trapele de fum au o serie de componente standardizate prin normative. Aceasta reglementare asigura conformitatea trapelor cu minimele necesare pentru a asigura eficient protectia la incendiu.
Normativul in vigoare pe desfumarea prin trape fum propune urmatoarele elemente:
Suprafata geometrică a unei trape de fum – suprafata deschiderii trapei de fum masurata in planul suprafetei constructiei.
Coeficient aeraulic: acest coeficient indica raportul intre debitul efectiv al trapei si cel teoretic, ideal.
Suprafata utilă a unei trape de fum – suprafata mai mica sau egala cu suprafata geometrica, se obtine inmultind coefieintul aeraulic si suprafata geometrica. Are rol important in stabilirea debitului efectiv de aer raportat la suprafata reala a trapei.
Caracteristicile trapelor de desfumare
Normativul impune ca trapele de fum sa fie din clasa de fiabilitate Re 1000 (1000 cicluri). Pentru trapele cu functie dubla (desfumare si ventilatie)se impune fiabilitate pentru 10.000 de cicluri de deschidere/inchidere.
Exista o clasificarea in functie de incarcarea de zapada – SL 250 (25 daN/m2) pentru zonele unde altitudinea este sub 400 m, SL 500 (50 daN/ m2 ) pentru altitudine de peste 400 m dar sub 800 m şi SL 500 (50 daN/ m2) dar cu obligativitatea de a monta sisteme de indepartare a zapezii, (includem aici si panta acoperisului ca masura acceptata) pentru altitudini mai mari de 800 m.
Normativul impune ca trapele de fum, inclusv cele folosite si pentru ventilatie, trebuie sa respecte clasa T00 (0 grade C) pentru temperatura ambientala dar si clasa B300 (300 grade C pentru un timp de 30 minute) in legatura cu expunerea la fum.
Piston pneumatic – Trape de fum
Acesta este dispozitivul care deschide trapa. Avand un piston, este un sistem secvential cu 3 segmente care se deschid in trepte. Acest motor pneumatic liniar deschide trapa pentru a permite evacuarea fumului si a gazelor fierbinti.
Fiola termofuzibila – Trape de fum
Fiola termofuzibila este elementul a carui spargere declanseaza actionarea pistonului pneumatic si deschiderea trapei de fum. Spargerea ei poate fi declansata de centrala de incendiu sau de un buton de urgenta. Daca aceste comenzi esueaza, fiola este un ultim element de siguranta – temperatura ridicata provoaca spargerea fiolei si deschiderea trapei. In functie de cerintele fiecarui proiect, se pot alege fiole cu temperatura de spargere la 68, 90 sau 120 de grade Celsius. Sistemul de trape de fum va respecta cerintele cuprinse in caietul de sarcini.
Montaj trapa de fum la coama acoperisului
Montaj trapa de fum in campul acoperisului
Butelia cu gaz comprimat – Trape de fum
Butelia de gaz comprimat este activata in caz de incendiu de fiola termofuzibila avand rol in declansarea mecanismului de deschidere a trapei de fum.
Activator pirotehnic – Trape de fum
Activatorul pirotehnic este un dispozitiv ce permite deschiderea controlata a trapei de fum in caz de incendiu. Acesta primeste semnal de la centrala de incendiu sau de la butonul de urgenta si sparge fiola, declansand deschiderea trapei.
Cupola din policarbonat termoformat – Trape de fum
Cupola unei trape de fum este construita din policarbonat celular termoformat (policarbonat oferit de KADRA), rezistent la conditii meteo extreme, autoportant, avand si un coeficient de transfer termic de 1,8 W/m2K. Cupola asigura iluminarea zenitala a incintei.
Mecanism de deschidere al trapei de fum din exterior, pentru intretinere
Mecanismul de deschidere pentru trape de fum din exterior actioneaza independent de sistemul de deschidere automata si este folosit pentru curatare, interventii de lucru. Acesta nu afecteaza functionarea trapei.
Sisteme de trape de fum sunt prevazute si cu o serie de elemente adiacente. Acestea sunt necesare pentru a asigura functionalitatea optima a trapei: garnituri pentru etansare, tuburi flexibile de legatura, suruburi, racorduri etc.
Baza unei trape de fum
Unul dintre elementele importante ale trapei este si baza. Neavand rol activ in desfumare, functioneeaza doar ca suport al trapei, este importanta pentru ca asigura fixarea trapei si izolarea spatiului unde aceasta este montata. Trapele de la KADRA sunt compatibile cu toate tipurile de acoperis prin adaptarea bazelor pe care le oferim impreuna cu trapele noastre.
Detalii tehnice si principii de functionare
TRAPE DE FUM VERTICALE – FERESTRE PENTRU DESFUMARE
Sunt sisteme de evacuare naturala a fumului si caldurii, cu actionare prin intermediul unui piston pneumatic, fiind concepute conform cerintelor standardului EN12101-2:2003.
Se utilizeaza in cazul in care constructia sau compartimentarea acesteia nu permite adoptarea solutiei montarii trapelor de fum pe acoperis.
Montajul acestor tip de trape de desfumare se poate face in majoritatea tipurilor de pereti (caramida, panou sandwich, fatada din tamplarie de aluminiu) reprezentand o solutie facila de a satisface necesarul de desfumare in special in cazul cladirilor exitente.
Poate indeplini urmatoarele functii:
Componenete:
Plaja dimensiunilor de realizare a trapelor de fum vertical: de la 500mm X 500mm până la 2000mm X 2000mm.